miércoles, 7 de diciembre de 2011

El dol com adaptació a una nova etapa en la vida

Tothom passa per diversos processos de dol durant la seva vida, no és més que un procés d'adaptació emocional que segueix a una pèrdua.
Històricament el dol s'ha lligat a la pèrdua d'un esser estimat; però el dol es pot donar en diverses situacions, davant la pèrdua de la feina, d'una relació, d'un animal, un trasllat a un altre domicili, etc., qualsevol situació que signifiqui un lligam emocional per la persona.
El procés de dol es realitza adaptant la nostra vida, en la dimensió física, cognitiva, filosòfica i conductual, iniciant una nova etapa. Aquesta adaptació es realitza de forma natural, passant per diferents fases, tot i que, de vegades, alguna d'aquestes fases és pot complicar, implicant un procés de dol, que anomenem, patològic, bloquejat o complicat.
Aquest procés pot durant des de dies a diversos mesos, dependrà de la dimensió que li donem a la pèrdua, i de les nostre habilitats per afrontar l'inici d'aquesta nova etapa.

Habitualment es descriuen 3 fases en el procés de dol:
1. Fase inicial o de negació, és una reacció normal, que sorgeix com a mecanisme de defensa, fins que aconseguim assimilar el xoc. És caracteritza per una tristesa extrema, i la negació del fet.
2. Fase aguda, aquesta és caracteritza pel dolor a la separació, és una fase de ràbia, cap al món en general, fins que mica a mica es van dissolem els lligams que ens unien a la situació.
3. Fase de resolució, és caracteritza per una reconnexió a la vida quotidiana, estabilització, tot i existir, encara, un petita tristesa o nostàlgia.

Per completar el procés de dol, la persona ha de realitzar 4 tasques:
a. Acceptar la realitat de la pèrdua
b. Experimental la realitat de la pèrdua
c. Sentir el dolor i totes les seves emocions
d. Adaptar-se a un nou ambient, aprenent a viure en una nova etapa de la vida.

Hem de tenir en compte que un procés de dol patològic es basa, majoritàriament, en la no acceptació, o la no adaptació, aquesta nova etapa de la vida. En aquests casos la elaboració del dol pot representar un greu problema per la persona, sumint-la, inclòs, en una depressió, per aquest motiu es molt important detectar el problema, i acudir a un professional de la salut per rebre les indicacions correctes.




Paqui Martín
Psicóloga de PsicoEspai

No hay comentarios:

Publicar un comentario