Sovint pensem que quan parlem de por ens referim a una emoció experimentada per nens, res més allunyat de la realitat, els adults experimentem, inclòs més pors que els infants, moltes vegades pors similars, com la por a la foscor, per exemple.
La por és una emoció que l’esser humà, i d’altres mamífers, experimenten quan es troben en una situació desagradable. En aquestes situacions l’ansietat passa a dominar-nos davant una percepció de perill, real o imaginaria, tot i que la persona l’experimenta com a real. La màxima expressió de la por, és el terror, situació que es pot experimentar quan la sensació de por ens fa perdre tot tipus de control sobre el nostre comportament.
Davant de la situació que ens provoca por, l’esser humà acostuma a fugir. No tota ansietat es dolenta, habitualment ens ajuda a estar alerta i concentrades, constitueix un mecanisme de supervivència i de defensa, per exemple si un nen té por a caure evitarà apropar-se a llocs dels quals és pugui precipitar. Però que passa quan una conducta d’evitació comença a provocar un desordre greu en la teva vida?, per exemple, les persones que tenen por a conduir, i potser per arribar a la feina cada dia els hi és necessari, o bé la persona que té por a les agulles, i realment tenen problemes quan han de fer-se una analítica o sotmetre’s a una intervenció quirúrgica.
Quan és dona aquesta situació, en la que l’ansietat i la por persisteixen, i provoquen una greu distorsió en la vida quotidiana de la persona, estem parlant de Fòbia.
Quins són els indicadors davant dels quals hem d’estar alerta?. Les fòbies solen manifestar-se mitjançant el temor irracional i incontrolable cap a una persona, objecte o situació. Generalment la persona que passa per aquesta situació reconeix com a excessius o irracionals, i no justificats els símptomes que presenta.
En quant als símptomes físics, els més comuns acostumen a ser: taquicàrdia, sudoració, tremolors, dificultat per parlar, sensació de mareig, malestar a l’estomac, i altres signes propis de l’ansietat.
En nens hem d’estar alerta davant els següent signes: una actitud massa apegada, impulsiva o distreta, moviments nerviosos, problemes per quedar-se dormit, o dormir més del normal, mans sudoroses, ritme cardíac i respiració accelerada, mareig, mal de cap, mal d’estomac.
En aquests casos, tant en nens com amb adults, la millor opció per tal de superar aquesta por / ansietat, la millor opció és realitzar algun tipus de teràpia psicològica.
Tipus de Fòbies: http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Fobias
Paqui Martín
Psicologa de PsicoEspai
No hay comentarios:
Publicar un comentario